Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Pečeni češnjak

Pečenjem češnjak mijenja kemijski sastav, pa je lakše probavljiv. Tako se može pojesti puno više češnjaka s manje nuspojava, nego pri konzumiranju sirovog. Može se koristiti na razne načine: u juhama, pire krumpiru, za pripremu namaza, propasiran kao namaz za prepečeni tost, kao predjelo uz sir…ಌ

 

Sastojci:

češnjak,
sol,
maslinovo ulje.

 

Priprema

1.
Prstima oguliti vanjsku opnu cijelih glavica češnjaka, ostavljajući samo jedan sloj opne da drži češnjeve češnjaka na okupu.

Oštrim nožem odrezati 1/2 – 1 cm gornjeg dijela češnjaka, odnosno toliko nisko da bude odrezan vrh svakog češnja.

Poslagati glavice češnjaka na komad folije, odrezani dio okrenut gore. Paziti da se folija ne probije, jer će ulje iscuriti vani, zato je najbolje foliju uduplati. Posoliti i politi sa par žlica maslinovog ulja tako da uljem bude premazan svaki češanj i da ulje malo procuri između češnjeva.

Peći se može svaka glavica posebno umotana u foliju, ili sve skupa u većem komadu folije, samo je bitno da folija bude dobro zatvorena da unutra ne ulazi zrak.

(Ja i one gornje, odrezane dijelove stavim uz glavice i pečem, šteta je baciti).

Poslagati na lim i peći na 200°C otprilike 40 minuta.

Češnjak je pečen kad je pod pritiskom mekan, odnosno kad je svaki češanj u sredini mekan. Dužina pečenja ovisi o veličini, sorti i zrelosti češnjaka.

Ako više volite karamel okus, pecite češnjak do jače žuto-smeđe boje.

Češnjak ostaviti da se hladi 10-tak minuta, pa poslužiti.

Pečeni češnjak

2. Vađenje iz ljuske: Lagano stisnuti cijelu glavicu na dnu, gdje je korijen (brkovi) i pritiskom put gore, istisnuti češnjeve iz opni, ili razdvojiti češnjeve pa svakog posebno istiskivati.

U hladnjaku može trajati do 2 tjedna, zatvoren u staklenci i preliven maslinovim uljem, a zamrznut do 3 mjeseca.

Pečeni češnjak

3. Napomena: Sačuvajte ulje od pečenja i iskoristite kao dressing za salate ili dodatak drugim jelima, ili jednostavno umočite kruh premazan svježe istisnutim češnjakom.

Ja obično pečem češnjak usput kad pečem meso ili krumpir.

Za bogatiji okus, prije pečenja po želji posuti češnjak paprom i ružmarinom ili majčinom dušicom.

Pečeni češnjak

izvor: coolinarika.com