Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Ulje crnog kima podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti.

 

U strane tvari koje mogu štetno da utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Naš imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije. Ipak te reakcije nekada zakažu, pa je potrebna naša intervencija.

Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Drugim riječima, možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Dakle, ukoliko je oslabljena aktivnost našeg imunološkog sustava, onda smo podložniji različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i takozvane autoimune bolesti, kada organizam reagira na vlastito tkivo.

Dosadašnja, suvremena ispitivanja na ulju crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, nego da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kima je imunomodulator, jer ono regulira funkcije imunološkog sustava, a jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po simptomima kao što su česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. U slučaju spomenutih simptoma, ulje crnog kima uzimajte 3 puta na dan nakon jela, po 30-40 kapi. Ulje možete uzeti samo, na žličici, jer ima pikantan okus i pomalo gorak, ili ga umiješajte u malo meda.

Za prevenciju, odnosno kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje, na primjer prije sezone gripe, dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Svakako se prije uzimanja ulja crnog kima posavjetujte sa liječnikom ili fitoterapeutom.