Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Trešnje su dobre za…

Sezona je trešnji pa da kažemo par riječi o toj jako zdravoj voćki. Naime radi se o voćki koja jako dobro i efikasno snižava LDL (loši) kolesterol, koji je povezan sa razvojem arterioskleroze i izazivanju srčanog i moždanog udara.

Nadalje, trešnje su voćke koje obiluju kalijem, a imaju smanjene količine natrija, što dovodi do toga da su odlične za izlučivanje vode iz organizma.
Trešnje uz pomoć svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera poboljšavaju rad želuca, crijeva i pankreasa, čime na kraju poboljšavaju probavu općenito.
Bogate su antioksidantima, a sadrže i mnoge antibakterijske supstance u sebi.

Neki od savjeta kako primijeniti trešnje u liječenju su:

Tijekom 8 dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja, tri puta dnevno po jednu čašu. Ova kura pomaže u slučaju reume.
Za njegu kože lica i vrata zgnječite zrele plodove trešnje i od njih napravite kašu sličnu pireu. Tu smjesu nanesite na kožu lica i vrata i držite tako oko 20 minuta. Kasnije kožu isperite mlakom vodom.
Trešnja je dobra protiv kamenca. Dvije žlice isitnjenih koščica trešnje stavite u 100 grama 70% alkohola. Bocu sa sadržajem dobro zatvorite i ostavite da stoji 10 dana. Uzimajte lijek u dozama od 6 do 10 kapi dnevno, razblaženo sa malo vode.

Još neke recepte od trešnji možete pročitati na linku Zašto je dobro jesti trešnje?