Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Zbog čega je pivski kvasac tako zdrav?

Spomenuli smo već ljekovita svojstva pivskog kvasca, te natuknuli kako ga je najbolje uzimati u suhom obliku, odnosno suhi pivski kvasac.

Pivski kvasac je u narodnoj medicini poznat kao lijek za mnoge bolesti. Preporučuje se u svim životnim dobima jer štiti jetru, oči, kožu, pomaže u uklanjanju akni, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, sprečava mučninu, ublažava teškoće sa probavom i potpomaže u gubljenju težine.
Najbolje ga je uzimati kad je suh, jer ga tako organizam u potpunosti iskorištava, sa vodom, uz glavne obroke. Dakle, kvasac se uzima sa vodom, iako kažemo da uzimamo suhi pivski kvasac. Najbolje ga je uzimati tri puta na dan uz obroke, te ne valja pretjerivati sa dozama. Dnevna doza, podijeljena u tri jednaka dijela, treba da iznosi između šest i deset grama.
U svježem stanju ga ne treba uzimati jer se brzo kvari, gorkog je ukusa te izaziva nadimanje. Uz to, gljivice kvasca u probavnim organima uzimaju vitamine B grupe iz hrane, koje su im potrebne za razmnožavanje. Tako organizam ostaje uskraćen za ove vitamine i druge hranljive sastojke iz hrane.
Od korisnih sastojaka posebno se ističu proteini, jer su slični proteinima životinjskog porijekla. Šećer, željezo, oligoelementi i vitamini, posebno B grupe, sastojci su koji daju izuzetnu vrijednost pivskom kvascu.

Sastav pivskog kvasca

Kvasac obiluje vitaminima skupine B a to su vitamin B1, B2, B5, B6, B12 i drugi. Samo jedan gram pivskog kvasca u sebi sadrži 150 mikrograma tiamina, odnosno vitamina B1, 50 mikrograma riboflavina, odnosno vitamina B2, te 400 mikrograma niacina, odnosno vitamina B3.
Pored navedenih sastojaka, u jednom gramu pivskog kvasca pronalazimo i 40 mikrograma piridoksina, odnosno vitamina B6, 100 mikrograma pantotenske kiseline, odnosno vitamina B5, 1.25 mikrograma biotina, 3.35 mikrograma kolina, 4.4 miligrama inozitola te 5 mikrograma folne kiseline.
Pivski kvasac je bogat i mnogim mineralima poput željeza, mangana, natrija, kalcija, cinka, kalija, bakra i magnezija.
Također, u pivskom kvascu pronalazimo i tragove selena, a selen je jedan od najpoznatiji antioksidanata koji štite stanice i tkivo od oštećenja slobodnim radikalima. Selen djeluje kao stimulans za imunološki sustav, tako što podupire proizvodnju antitijela u našem organizmu.
Kao izvor kroma pivski kvasac je među najboljim prehrambenim proizvodima.
Komponente germanija koje pronalazimo u pivskom kvascu imaju više zdravstvenih učinaka na ljudski organizam. Ove komponente jačaju otpornost našeg organizma prema virusnim infekcijama i gripi, te sudjeluje u reguliranju povišenog krvnog tlaka. Također, uz pomoć ovih komponenti, pivski kvasac jača naš imunološki sustav i djeluje antikancerogeno.

Primjena pivskog kvasca u kozmetici

Kvasac je pronašao svoje mjesto i u kozmetici. Naime, zbog pozitivnog i ljekovitog djelovanja na ljudsku kožu kvasac je našao primjenu u tretiranju kože za ljepotu. On pomaže u borbi protiv akni, ekcema i infekcija kože. Također, kvasac jača zube i nokte.
Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac je dobar u borbi protiv akni, ekcema, upala i infekcija na koži.

Za borbu protiv akni na licu preporučujemo vam da pripremite gel od pivskog kvasca i sa njim tretirate mjesta sa aknama.

Sastojci za gel kojim ćete tretirati akne su pivski kvasac, voda i malo svježe iscijeđenog soka od limuna.
 
Priprema gela za borbu protiv akni: Od pivskog kvasca izradite pastu, te u nju iscijedite jedan limun i dodajte malo vode. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu koju nanosite točno na akne. Mjesto gdje ste nanijeli gel prekrijte flasterom i pustite da smjesa djeluje desetak minuta.
Kasnije uklonite flaster i umijte lice običnom vodom.