Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Bolesti očnih vjeđa ili blepharitis

Kao posljedica osipa na licu često nastupaju bolesti vjeđa ili kapaka. Upala lica brzo se proširi na vjeđe koje tako oteknu da se ne može gledati očima. Najučestalija, pak. bolest vjeđa je ekcem.

 

Vjeđe su crvene, otečene i pune krasta. Ponekada su tako slijepljene, da ih se ne može otvoriti. Zbog toga ih je potrebno prati toplom vodom da se ljepljive kraste omekšaju i odstrane. S krastom često otpadaju trepavice. Kadšto trepavice urastu u male čireve, koso se saviju prema oku tako da šiljci trepavica kod svakog gibanja podražuju rožnjaču, te često izazivaju upalu. Ako se trepavica iščupa, ona će opet ukrivo izrasti.

Kako se liječi ova pojava? Evo jedan prirodni lijek u obliku čaja.

Za pripremu čaja trebate sljedeće ljekovite biljke: 30 grama cvjetova kamilice, 30 grama lista i cvijeta kunice, 20 grama cvijeta zove i 10 grama stabljike rosopasa.

Kako se priprema ovaj ljekoviti čaj i primjenjuje u liječenju? Gore spomenute ljekovite biljke dobro usitnite i pomiješajte. U jednu litru ključale vode stavite 5 grama mješavine trava i kuhajte ih poklopljene jednu minutu. Ohladite čaj poklopljen te ga kasnije procijedite u tamnu bocu. Nekoliko puta tijekom dana mlakim čajem namočite i obrišite očne kapke, a uvečer prije odlaska na počinak stavite obloge na oči. Nakon namakanja i brisanja mlakim čajem od ljekovitog bilja, očne kapke namažite uljem od kantariona.

Isti ovaj čaj zaslađen medom možete piti 3 puta dnevno prije jela po 1 decilitar.