Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka – kaktus Aloe vera

Aloe vera je poznata od davnina kao pravi prirodni eliksir dugovječnosti i zdravog života. Zbog svoje iznimne hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava ovaj kaktus, odnosno ljekovitu biljku nazivaju i ‘Kraljicom ljekovitih biljaka’.

 

U svijetu je ovaj kaktus poznat kao Aloe vera Barbadensis Miller. U biti, od mnogih vrsta aloe vera kaktusa ovaj je među rijetkima koji je ljekovit. Aloe vera Barbadensis Miller je dobila ime po botaničaru Milleru koji ju je otkrio na otoku Barbados i uvrstio u registar ljekovitog bilja.

Svojstveno za ovu biljku je to da ona radi vlastitog opstanka razvija bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima i mineralnih materija kako bi osigurala svoj opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Takvu prilagodbu ovog ljekovitog kaktusa kroz dugu povijest čovjek jako uspješno koristi. Sama ljekovitost Aloe vere se nalazi u komponentama koje imaju različite i specijalne energetske vrijednosti.

Od preko 250 vrsta kaktusa Aloe vere, Barbadensis Miller spada među tek 4 ljekovite vrste.

Da bi iskoristili ljekovita svojstva Aloe vere koristimo njezine debele i gelom popunjene ljekovite listove. Listove režemo, odnosno siječemo i prešanjem cijedimo sok koji se može stabilizirati pomoću papaje. Taj sok ima hranljivi i ljekoviti učinak koji daju preko 200 aktivnih sastojaka Aloe potrebnih za svakodnevno funkcioniranje svake stanice u ljudskom organizmu.

Aloe vera samostalno raste samo u područjima sa toplom i suhom klimom, a najbolji uvjeti za opstanak i rast Aloe vere su u mjestima sa prosječnom godišnjom temperaturom iznad 22°C. Tu se ponajprije misli na Karibe i Meksiko.

Za liječenje se od biljke najviše upotrebljava njezin gel. To je želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa pilastim ivicama, koji po obliku podsjećaju na ružu. Listovi Aloe vere rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvjetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cvijeća. Aloe vera spada u porodicu ljiljana, a cvijet koliko toliko podsjeća na cvijet istočnog ljiljana.

Ako želite još detaljnije pročitati o ljekovitim svojstvima Aloe vere, i njezinim hranjivim materijama predlažemo vam da pročitate neki od članaka:

Ljekovita biljka Aloe vera

Ljekovito djelovanje gela Aloe Vere