Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Žutika

Druga imena za žutiku: berberika, bapkovina, česmin, česmika, divlji šimšir, kiseli trn, šimširika, žutika trpka, žutikovina, žutotrn, žuti šipak i žutokora.

Strani nazivi
 
Engleski – Barberry
Njemački – Berberitze, Gemeine Berberitze, Gewohnliche Berberitze, Sauerdorn
Francuski – Epine-vinette
Talijanski – crespino comune
 
U pučkoj medicini najviše se koriste pripravci od kore stabljike i kore korijena. Plodove žutike već mnogo godina stavljam u rakiju zajedno s glogom, šipkom, tminom, borovicom, drijenom, kostelom. Ti ljekoviti plodovi rakiji daju izvrstan okus. Kod branja valja paziti na vrlo šiljate trnove na granama, a za kopanje korijena valja imati dobru kondiciju. Žutika je doista veliki lijek za jetru i žuč. Kombinacija kore stabla i kore korijena žutike najčešći je čajni pripravak, a rabi se za liječenje želuca i crijeva za jačanje, bolje probave, za osjetljivu sluznicu, gastritis, slabo stvaranje želučanog soka, katar crijeva, nadimanja, za čišćenje crijeva, svih vodenih bolesti, ascitesa, edema, tekućine u plućima, u osrčju i u zglobovima, bolesti jetre i žuči kao što su žutica, masna i tvrda te otečena jetra, insuficijencija jetre, kolike u predjelu jetre, ciroza, zatim za jače izlučivanje žuči, za sprječavanje stvaranja kamenaca u žuči i izbacivanje manjih kamenaca, bolesti slezene i malarije, krvarenja naročito iz maternice i za reguliranje menstrualnog ciklusa, konjunktivitisa i preosjetljivosti očiju na dim i prašinu, bolesti bubrega, za sprječavanje stvaranja kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru, zatvora i lijenosti crijeva, gihta, običnog proljeva, dizenterije, kolere, crijevnih nametnika, oboljenja koje uzrokuju bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, salmonela, Esherichia koli, itd.
Za vanjsku uporabu koristi se u liječenju opeklina, čireva, akni, svraba, porezotina, ogrebotina, bolnih mjesta.
 
Korijen (Radix Berberidis), rabi se za liječenje bubrežnih, jetrenih i žučnih bolesti kao što su žutica, hepatitis, insuficijencija jetre, ciroza, masna i tvrda jetra i razne lezije jetre, upala žuči, žučni kamenci, te slab rad žuči.
List pomaže u liječenju skorbuta, jer sadrži visok postotak vitamina C, kao i u liječenju vodene bolesti i zastoja mokraće. Plod se rabi za liječenje bolesti jetre i slezene, bolesti bubrega i kamenaca, smetnji i tegoba s mjesečnicom, grčeva.
Svježim sokom iz plodova liječe se grozničava stanja, učvršćuju desni i klimavi zubi, zaustavlja krvarenje iz desni, a od svježega soka pripremljen sirup pomaže u liječenju tuberkuloze, plućnih, crijevnih i jetrenih bolesti. Od plodova-boba priprema se i ocat koji koristi kod zatvora, neredovite i poremećene stolice na putovanju.
Žutika je dobar:
 
antibiotik
antiemetik
antikarcinomik
antikoleretik
antimalarik
antiseptik
antispazmatik
biter tonik
hepatik
holagog
jetreni tonik
karminativ
kolekinetik
koleretik
laksativ
očni tonik
purgativ
sedativ
tonikum